-->

Nasıl Kör Olunmaz? #101

- Ekim 19, 2018



Selamunaleyküm arkadaşlar. Bugün size bir teknoloji kanalından öğrendiğim bilgiyi biraz daha araştırarak sunacağım. Soracak olursanız kanalın adı Unbox Therapy.

Sizin de fark edebileceğiniz gibi gün geçtikçe etrafımızdaki ekranı olan teknolonojik aletlerin sayısı artıyor. Düşünün artık taktığımız saatin bile akıllı hale getirip ona küçük bir ekran takıyorlar. Tamam iyi güzel her yerden istemediğimiz kadar bilgi alabiliyoruz ama bunun da bize her iyi şeyde olduğu gibi bir zararı da var. Bu zarar ekranlar ve onların bize gönderdiği ışıklarla ilgili.



Kullandığımız ekranlar bize gördüğümüz görüntünün daha hoş gelmesi için farklı renklerde ve dalgalarda ışınlar yolluyor. Bu ışınların bazıları bize herhangi bir etki sağlamıyorken bazıları ise sandığımızdan daha çok zarar verebiliyor. Bu ışınlardan birisinin adı mavi ışık ışınları. İsmini söyleyince “aa biliyorum ben bunu” diyenleriniz olmuştur mutlaka. İşte bugün o ışının zararlarından ve bu zararlardan nasıl kaçınabileceğimiz hakkında bilgi vereceğim.

Toledo Üniversitesinin araştırmalarına göre güneşten ve tabiki etrafımızdaki cihazların ekranlarında gelen mavi ışık ışınları gözümüze zarar veriyor. Bu ışınlar gözümüzde toksik reaksiyonların tetiklenmesine yol açıyor ve yenilenme kabiliyeti olmayan fotoreseptör hüclerimizin ölümüne neden oluyor. Kullanım ortalamasına da bağlı olmakla birlikte normal bir kullanımda zararlı etkilerini 50-60 yaşları arasında fark edilmeye başlıyor ve ileriki yaşlarda körlüğe kadar gidebiliyor. Wikipedia’dan alınmış bir paragraf gibi oldu ama gerçek bu.



Mavi ışık ışınlarının zararı yeni ortaya çıkmış bir konu değil, uzun süredir konuşulup biliniyor fakat Toledo üniversitesindeki araştırmacılar bunun nasıl olduğunu, hangi kimyasal reaksiyonlarla oluştuğunu kimyacı ve biyokimyacı ekibiyle ortaya koymuş. Şuan için araştırmaların devam ettiğini söylüyorlar. Hedefleri göz damlası veya başka bir tedavi yöntemi ile oluşan zararları yok etmek veya oluşmasını engellemek. En azından bu konuda bir çaba gösteriyorlar. Ayrıca çocuklarını ve gelecek nesili korumanın peşinde olduklarını aktarmışlar USA Today haber sitesine.

Dediğim gibi bu konu çok yeni bir konu değil, uzun süredir bunun hakkında konuşuluyor ve önlemek için bir takım şeyler yapılıyordu. Tabi teknoloji firmaları da cihazlarına bunun için yazılımsal özellikler eklediler. Örneğin Apple İOS cihazlarına Night Shift adlı bir özellik ekledi bunun sayesinde ekran mavi ışık ışınları göndermeyi bırakıyor ve daha kırmızıya çalan bir ekranla karşılaşıyoruz. Bunun yanında macOS işletim sistemli bilgisayarlarında da buna benzer bir özellik var.



Apple ekosisteminden çıkarsak Android’de de bu tip özellikler İOS’ten daha önce vardı. Google Play’de bu amaç için tasarlanmış bir çok uygulama bulabilirsiniz ama benim size önerim (eğer hali hazırda cihazınızda böyle bir özellik yoksa) Twilight ( tık ) adlı uygulama. Windows için ise ekran ayarlarından mavi ışık filtresini açabilirsiniz.

Bazı android telefon çıkaran firmalar cihazlarında bunu halihazırda koyuyorlar örneğin benim kullandığım Xiaomi cihazda okuma modu adı altında bu özelliğe yer verilmiş. Bildiğim ve gördüğüm kadarıyla OnePlus Huawei cihazılarının güncel sürümlerinden bu özelliklere ulaşabilirsiniz.



Ayrıca bu ışık ışını uyku da kaçırdığı için yatmadan önce telefona bakarsanız daha zor uyursunuz bilginiz olsun. Yazıma burada son veriyorum. Referans aldığım siteleri aşağıda bırakıyorum.


USA Today: tık

Unbox Theraphy: tık

Fossbytes: tık





EmoticonEmoticon

 

Hmm Arama

-->