-->

Burası Kasıyor WhatsApp'a Geçelim Mi?

- Ağustos 29, 2017


Selamünaleyküm. Bugün size sıklıkla kullandığımız, telefonu elimize alır almaz kontrol ettiğimiz ve olmazsa olmazlarımız listesinde birinci sırada olan mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp hakkında bilgi vereceğim. Girizgahı neden uzun yaptım çünkü öyle olması gerekiyor kısa olunca ne saçmalasam da yazı uzasa diye uğraşıyorum.

Whatsapp iki girişimci tarafından girişilmiş bir proje. Bu girişimciler Jan Koum ve Brian Acton diye abiler. İsterseniz bu abilerin hayatına ufaktan bir göz atalım.

Jan Koum Ukrayna-Kiev’de doğmuş. 18 yaşına geldiğinde yazılıma ilgi duyuyor bu yüzden San Jose Devlet üniversitesinde okurken yazılım şirketi olan Ernest & Young’da güvenlik denetçisi olarak çalışıyor. Annesinin kanser olduğunu öğrendiklerinde çalışmayı bırakıyor ve devletin verdiği yardım ile geçiniyorlar. Daha sonra 1997 yılında Yahoo’da alt yapı sorumlusu olarak işe başlıyor. Burada ortağı Brian Acton ile tanışacak ve dünyanın bir numaralı mesajlaşma uygulamasını programlayacaklar. Tabi bundan haberi yok.


Brian Acton Michigan eyaletinde doğuyor. 1992 yılında Rockwell International şirketinde sistem yönetici olarak çalışıyor. Bu işten ayrılınca Apple ve Adobe’de ürün denetçisi olarak çalışmaya devam ediyor. 1994 yılında Stanford üniversitesinde bilgisayar bilimi bölümünden mezun oluyor. 1996’da Yahoo’ya 44. Eleman olarak giriyor. Burada daha önce de belirttiğim gibi Jan Koum ile tanışıyor.

Jan Koum ve Brian Acton 2007 yılının sonlarına kadar Yahoo’da beraber çalışıyor. Neden olduğunu bilmediğimiz bir sebepten beraber ayrılma kararı  alıyorlar ve istifayı basıyorlar. Sen kovmadın ben istifa ettim havası yapıyorlar. Madem beraber istifa ettik beraber gezelim diyip Güney Amerika’yı geziyorlar. Gezmeleri bitince işsiz oldukları akıllarına gelip Facebook’a iş başvurusunda bulunuyorlar ve reddediliyorlar.



Jan Koum 2009 yılında artık parayı nereden bulmuşsa gidip bir iPhone alıyor. Hemen App Store’a giriyor. Bakıyor whatsapp yok. Çıldırıyor nasıl olmaz? Sonra daha programlamadıkları aklına geliyor. Tabi olaylar böyle değil. Mobil yazılım sektörünün gelecekte büyüyeceğini düşünen Koum abi burada bir mesajlaşma uygulaması olmadığını fark ediyor ve neden yapmayalım diyor. Bu fikrini Brian Acton ile beraber gittikleri Alex Fishman’ın evinde bir akşam yemeğinde açıklıyor. Onlarda desteklemiş olacaklar ki bu fikrini gerçeğe dönüştürmüşler.

Programın ismini daha önceden kendi kafasında belirleyen Koum, Whatsapp şirketini 24 Şubat 2009’da Kaliforniya’da kuruyor. Tek kurmuyor tabi Brian Acton da var.

WhatsApp kurulduktan kısa süre sonra çok popüler oluyor. Çünkü piyasada başka alternatif yok. Bu işi yapan tek program BBM var o da sadece BlackBerry cihazlar arasında mesajlaşmayı sağlıyor. Ayrıca WhatsApp’a telefon numarası ile kayıt olunduğu için kullanım kolaylığı sağlıyor. Bu sebeplerden ötürü hızlı bir yükseliş yaşıyor.



Bu yükseliş Facebook’un dolayısıyla Mark Zucherberg’in dikkatini çekiyor ve 2012’de ilk buluşmayı yapıyor. diyor ki “bana bunu satsana 100 lira veriyim. Hadi 200 olsun ama daha çıkmam”. Neyse bu  pazarlık git gel git gel 2014’e kadar sürüyor. Artık bıkmış olacaklar şirketi Mark’a satıyorlar. 100-200 liraya değil tam 19 Milyar $ ‘a satıyorlar. Hali hazırda yıllık kazancı 10.8 milyar $ olan Koum ve Acton bu parayı duyunca direkt satıyor. Deli para.

Şuan dünyada en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması olan Whatsapp gün be gün büyümeye devam ediyor. Basit bir fikir olan mesajlaşma uygulaması bakın nerelere gelmiş. Whatsapp satıldığı 2014 yılında sadece 55 çalışana sahipmiş. Vay be insan şaşırıyor.

Kaynak: ceotudent.com

3 yorum

avatar

Keşke satmasalarmış zückenberg'e :(.Teşekkürler bilgi için üstad

avatar

Nefretimsin Mark...


EmoticonEmoticon

 

Hmm Arama

-->