-->

Veri Tasarrufu Nasıl Yapılır?

- Haziran 30, 2017

Selamunaleyküm. Bugün size çağımızın derdi internet kotası hakkında bazı çözümler vereceğim. Bu çözümler mobil içindir haberiniz olsun.

Gün geçtikçe girdiğimiz siteler daha kullanışlı daha gösterişli web sayfaları hazırlamak için sitelerine görsel şeyler ekliyorlar. Gittikçe görselleşen internette veri düşmanıdır. Bunun haricinde gün geçtikçe bu görsellerin kalitesi de artıyor e haliyle daha fazla veri yiyor. En küçük örnekten bahsedersek snapchat ile başlayan ve bütün sosyal medyaya yayılan hikâyeler özelliği tek başına bir canavar.

Peki, bu veri canavarlarını nasıl doyuracağız? Gerçek dünyada çok yiyen insanlara mide küçültme gibi şeyler yapılıyor burada neden yapılmasın. Buna benzer şeyler var.

 Her uygulamada olmasada ayarları karıştırdığımızda bize veri tasarrufu sağlayabilecek özellikler bulabiliyoruz. Twitter bunun için resimlerin ön izlemelerini kapatabileceğimiz bir seçenek koymuş. Instagram resimleri daha düşük kalitede açabilmemiz için yine bir seçenek koymuş. (lanet olası bu şekilde bile hunharca veri yiyor). Yine aynı şekilde Google+ (kullanan 5 kişi var ehehe) ‘da da  resim kalitesini düşürmek için bir ayar var. Whatsapp da bunun için otomatik video/resim/ses indirmesini engelleyen ayarlar koymuş. Ayarları biraz karıştırarak bu seçenekleri bulabilirsiniz.

Bunların dışında Android’in kendisinde olan bir özellik var. Arka planda veri yemesini engellemek için. Bu uygulama ekranda değilken internet kullanmasını engelliyor. Sosyal medya için bunu önermiyorum sonuçta bildirim almanız gerekiyor değil mi? Bunu kullanabilmeniz için istediğiniz uygulamanın ayarlarına girip (cihaz ayarları > uygulamalar > istediğiniz uygulama > arka planda veri kullanmasını kapat) oradan yapmanız gerek.

Ben bunları yaptım hala çok veri kullanıyorum diyorsanız bütün cihaza hükmedip size gösterilen görsellerin bir sıkıştırma işleminden geçmesini sağlayan programlar var. Örneğin : Opera Max, Firewall. Bu uygulamalar istediğiniz uygulamaya internet vermenizi sağlayan ve bu internetten maksimum derecede tasarruf yapmanızı sağlayan sanal bir vpn ağı kullanıyor. Ben opera max’ı bir süre kullandım ancak çok şarj yemesi yüzünden bırakmak zorunda kaldım. Belki yeni sürümünde bu sorunu çözmüşlerdir. Denemekte fayda var.

Az önce bahsettiğim uygulama türünde bir uygulamayı şuan Google yapıyor ve test aşamasında. O halk ile paylaşıldığı zaman diğer rakiplerine üstünlük sağlayacağına eminim.


Çok etkisi olmasada AdBlock kullanabilirsiniz. :)

Bana bunlar yine yetmedi derseniz operatörünüz ile görüşüp daha fazla data veren paketlere geçebilirsiniz ya da sosyal medyayı bırakabilirsiniz.



Yapılabilecek başka seçenekler tabili vardır ancak benim aklıma bunlar geldi. Sizin kullandığınız daha iyi bir yöntem varsa yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Bahsi geçen uygulamaların linkleri:
Opera Max için buraya
FireWall için buraya

Kaynak: 
Yaşanmışlıklar :)

2 yorum

avatar

Abartma dedik sen hepten oldurmussun reis bu yazin da cok guzel ama digerleri daha samimi gelmisti bana burda sirf bilgi vermissin ama güzel yazin eline emegine saglik

avatar

veri tasarrufu ciddi konudur ay sonuna doğru internetsiz kalmanın şakası olmaz


EmoticonEmoticon

 

Hmm Arama

-->