-->

“Allah belamı versinki öyledi” Etkisi

- Eylül 04, 2017

Selamünaleyküm. Bugün size adına “Mandela etkisi” denilen ama bence “Allah belamı versinki öyledi etkisi” de denilebilecek bir etkiden söz edeceğim.

Neden kendimce böyle isim taktım bu etkiye? Çünkü bu etkiye kapılanların azından çıkan sözler tam olarakda bu. Tamam bu olmasa da buna benzer kelimeler sarf ediliyor.

Mandela etkisi, çok sayıda insanın geçmiş olaylar hakkında yanlış hatıraları paylaştığı bir fenomendir. Yani toplu bir biçimde yanlış hatırlama olayı. Örnekleri verdiğim zaman çok daya iyi anlayacağınıza eminim.


Bu etki 2010 yılında bir blogger tarafından ortaya atılmış. İsmi oradan geliyor. Güney Afrika devlet başkanı Nelson Mandela. Çoğu insan bu adamın hapisteyken öldüğüne inanıyor ancak bu adam hapisten çıkıp başkan olduktan sonra vefat etmiş. (hatta cenazesine obama da katılıp selfie çekmişti) Çoğunluğun yanlış hatırladığı bir şey . Blogger Fiona Broome bu yanlışı fark edip bir yazı hazırlıyor ve bunun ismine “Mandela Etkisi” diyor. Bu sayede bu alanda atılmış ilk adımı atıyor. O yıl bu etkinin sadece bu olayda olmadığını fark eden Broome MandelaEffect.com adında bir site hazırlıyor ve bu çalışmayı genişletiyor.

Bu çalışma ileri zamanlarda çeşitli youtuber’lar tarafından fark edilip içine komplo teorileri ve illumatiyi kattıktan sonra geniş kitlelere yayılıyor. Bu sayede çalışma bambaşka bir boyuta ilerliyor.

Örneklere geçelim:
Hepimizin bildiği masa oyunu Monopoly’nin maskotunun tek camlı bir gözlüğü var mıydı yok muydu? Bir kesim kesinlikle olduğunu düşünürken bir kesim ise yoktu diyor. Şirketin yaptığı ve diğer kaynaklardan bakıldığına göre maskotun hiçbir zaman gözlüğü olmamış.



Mickey Mouse denilen bir çizgi film karakteri iddiaya göre tek askılı bir pantolon giyiyormuş. Ancak yine bunun bir için bir kanıt bulunamıyor. Nereye bakılırsa bakılsın Mickey askısız pantolon giyiyor.



Star Wars filminin ünlü repliği olan “Luke, I’m your father” yanlışmış. Ben buna baya şaşırmıştım. Gerçek replik “No, I’m your father” imiş.  Film kesitlerine baktığımızda gerçekten de bu olduğunu görüyoruz.



Üçgen peynir dediğmiz La Vache Qui Rit marka peynir markasının maskotu olan ineğin hiçbir zaman burnunda hızma olmamış. Yine buna “yav olur mu öyle şey vardı o hızma sen bizi mi kandırıyorsun” diye itiraz edenler var. Ben ineği bile hatırlamadım.



Pokeman dünyasının en sevilen pokemonu Pikachu’nun kuyruğunun ucu siyah mıydı? Bütün dünya bunu tartıştı hala daha tartışılıyor. Pikachu’nun kuyruğunda siyah kısım hiçbir zaman olmamış. Hatta Raichu’da da yokmuş. Garip.



Volswogen markasının logosunda V ve W harfleri arasında çizgi var mıydı? Bir kesim bu harflerin bitişik olduğunu iddia ediyor. Ben bu çizgiyi hatırlıyorum vardı böyle bir şey. Çizgi yoktu diyenler baya sallamışlar.



Ünlü çikolata markasının yazılışını dahi tartışmışlar. Bir kesim “Kit-Kat” diye yazıldığını iddia ediyor. Diğer kesim çizginin olmadığını “Kit Kat” diye yazıldığını iddia ediyor. Doğru olan çizgi olmayan yazılış. Firma yazılış hiç değiştirmediğini söylüyor. Kit Kat



Hep yabancı ülkelerdeki olaylardan bahsettik. Şimdi Türkiye’ye bakalım diyeceğim ama bizim memlekette böyle bir şey hiç kayıt altına alınmamış. Bulabildiğim tek şey “Hugo’ya küfreden çocuk efsanesi”. Evet çocukken hunharca izlediğimiz Hugo’ya bir çocuk katılmış ve karaktere küfretmiş. Büyük bir kesim bunun gerçekleştiğini hatta izlediğini söylesede hiçbir kanıt sunamıyorlar. Programın sunucusu Tolga abi bunu inkâr ediyor.



Daha fazla örnek var ama bu yeterlidir diye düşünüyorum. Sonuçta onlarda yurt dışında yaşanmış yanlış hatırlamalar. Birçoğu Türkiye’de hiç tartışılmadı.

Bütün bunları yetkili abiler bazı teorilerle açıklamaya çalışmışlar. o teorilerden en ilgi çekici iki tanesi şöyle:

1- Neredeyse birbiri ile aynı minimum iki evren var. Bu paralel evrenler birbiri ile çok çok aynı sadece bazı detaylar farklı. Bu iki evren çarpıştığı zaman biz diğer evrene geçtik değişikliği fark etmedik. Fark etmedik derken sadece bu bahsettiğim ufak detayları fark edebildik. Bence saçma bir teori.

2-  İnsanlar ileride zaman yolculuğunu keşfetti ve zamanda yolculuk makineleri ile geçmişe gidip bazı detayları değiştirdiler. İlerideki torunlarımız dedeleri ile oyun oynuyor teorisi oluyor bu.

Benim teorim ise şöyle. Bir deli kuyuya taş atmış kırk akıllı çıkaramamış. İnsanlar kendileri ne düşünürse düşünsün çoğunluk tam aksini düşünüyorsa o şekilde düşünmeye çalışır. Bence birisi yukarıdaki şeyler uydurdu ve diğerleri buna inandı ve onu savunmaya başladı bu şekilde bu olay büyüdü.

Kaynaklarım:
Muhendisbeyinler.net
Knowyourmeme.com




7 yorum

avatar

Bunu okuyunca pikachu yu unuttum adeta.Aydınlandım adeta teşekkürler.

avatar

Her ne olursa olsun ilginç bir durum mandela etkisi ve bir çok kişide bu durumu yaşıyor galiba.

avatar

Yurt dışında evet birçok insan bu durumu yaşıyor fakat Türkiye'de insanlar bunu kafalarına takamayacak kadar meşgul

avatar

Pikachu'yu ben doğru hatırlıyormuşum kuyruğunda öyle birşey yoktu. Birçok insanın yanlış hatırlama sebebi çizgi filmde kuyruğun uç kısmına siyah olan kulağı denk geliyormuş bu yüzden akıllarda yanlış kalmış.

avatar

Medya kargaşası denilebilir -ki benim uydurduğum bir kavram-, illüminati denebilir, sübliminal mesaj denebilir, kare tekniği denebilir ki Mandela Etkisi üzerinden yorumlamışsın hepsi aynı kapıya çıkıyor insanların bunu hangi amaçla olursa olsun oturup bir masa etrafında düşünüp uygulamaya dökmesi beni açıkçası ürkütüyor. Bildiğimiz şeyler ama çok sık unuttuğumuz şeyler. Hatırlamakta fayda var elinize sağlık güzel bir yazı.

avatar

"YAV BENİM SANA YALAN BORCUM MU VAR ÖYLEYDİ DİYORUM ALLAH ALLAAAHH !!" "SEN BANA YALANCI MI DİYORSUN ?"

avatar

Bunun mandela ile ilgisi yok bu illumunatinin oyunu. 25. Kare olayı!


EmoticonEmoticon

 

Hmm Arama

-->