-->

Filim Yorumu #2 - The Great Wall

- Temmuz 20, 2017

Selamunaleyküm. Bugün size bir diğer lanet olası bu nasıl film yorumudur diye isyan ettirecek bir film yorumu yapacağım.

Sosyal medyadan beni takip edenlerin tahmin edebileceği bir film çünkü hakkında tivit atmıştım. “The Great Wall”. İngiliççe bilenler direkt “mükemmel duvar” diye çevirdi ancak bizim dilimize çin seddi diye geçmiş. Neyse sağlık olsun. “Gold fish” i “japon balığı” diye çeviren milletiz biz. Her şey beklenir bizden.

Filme geçecek olursak çinlilerin “ya biz aslında türklerden korkmadık canavar vardı ondan yaptık biz valla bak” diyerek yaptığı bir film. Biz de yedik.



Filmin başında çin seddi hakkında ufak tefek minik bilgiler veriyor. 5500 mil duvar ve yapımı 1700 yıl sürmüş. Vay bee. 1700 yıl ne abi. Ben evde 2 gün oturunca sıkılıyorum. 1700 yıl duvar ör. Neyse bunların devamında diyorlar ki “duvarları ördük ama neden? Örmemizin bir bilinmeyen var bir de bilinen nedenleri. İşte bu film bilinmeyen nedenlerden biri”. İsterseniz filme başlayalım.

Film Avrupalı devletlerden Çin’e barut (ç)almaya giden tüccar kılıklı askerler ile başlıyor. 4 avrupalı asker Çin’e giderken yoldaki (büyük ihtimal moğollar. Eğer türkleri kast ettilerse olay çıkartırım) çekik gözlü eşkıyalar tarafından kovalanıyorlar. Neyse işte bir gece bir yere sığınıyorlar o ara ileride ne olduğunu öğreneceğimiz bir canavar tarafından saldırıya uğruyorlar. Bu canavar iki kişiyi öldürüyor. Kalan 2 kişi de zaten film boyunca göz önünde olacak. Canavarı da ana karakter olan Matt Damon abi öldürüyor. Yani kolunu kesiyor canavarda uçurumdan aşağı düşüyor. Neyse bundan korkan Matt Damon abimiz eşyaları toplayıp yola koyuluyor. Yolda bunları yine eşkıya sürüsü peşine düşüyor ve çin seddine kadar kovalıyor. Çin seddinin önünde Matt Damon abimiz diyor ki “çinlilere teslim olalım daha insaflılardır” diyor ve teslim oluyorlar.

İşte dananın kuyruğu burada kopuyor. Çinli abiler Matt abinin yanında canavar kolu buluyor ve diyor ve aralarında şu diyalog geçiyor:
+Nereden buldun bunu?
-öldürdüm
+yalan atma lan
-valla ben öldürdüm
+ekmek kitap çarpsın de
-abi biz hristiyanız yok bizde öyle şeyler

Sonra çinli strateji uzmanı bunların canavarı öldürdüğü kılıca bakıp yeşil kanı görünce “hee tamam bak bunlar öldürmüş” diyor. Size bir sır vereyim. Bunları sorgulayan kişi çinli abi değil çinli ablaydı. Çin ordusunda bayan savaşçılarda var. Bayan dedim linçi burada mı yiyoruz yoksa eve gidince mi?
Araştırıyorlar nasıl öldürdü diye bakıyorlar yanında mıknatıs var. Mıknatıs bu canavarları sağır yapıyormuş. Koskoca çin medeniyeti bunu daha yeni öğreniyor. Görseniz adamlar neler neler yapmış. Ne silahlar yapmış ama bunu yeni öğrenmişler. Bizde yedik.

Canavar dediğim şeye onlar “Tao tei” diye bir ad takmış.  Gulyabani anlamına geliyor. İnanmıyor musunuz? Siz bilirsiniz. Toe tei 60 yılda bir saldırıyormuş ve saldırmasının nedeni de bunlara açgözlülük yapmamasını öğretmekmiş. Ama filmin ilerisinde görüyoruz kralın tahtı altından. Ders almamışlar.

Bundan sonra Toe tei tekrar duvara saldırıyor ve Matt abi sayesinde çin kurtuluyor. Adam ana karakter. Sonra bu mıknatısın tao tei’lere etkisini araştırmak için bir tanesini yakalamaya çalışıyorlar. Aman tanrım yine matt abi sayesinde yakalıyorlar. Şaşırtmadı. Yakalıyorlar tam deney yapacaklar saraydan birisi gelip bunu başkente götüreceğiz diyor. Götürüyorlar.

Bakın bundan sonrası çok komik. Meğerse Tao tei’ler her saldırıda çin seddinin altını kazıyorlarmış. Tünel yapmışlar. Önce çok akıllı diye lanse ettikleri çinliler şimdi geri zekâlı oldu. Kimse kontrol etmiyor mu ya? Bu tünelden geçen Tao tei’ler başkente giden arkadaş sayesinde başkenti bulup saldırıyorlar. Bizim çinliler bunu sonradan fark ettiklerinden geç kalmamak için balonlarla başkente gidiyor. Matt Damon abi ve film sırasında çokça bakıştıkları instagramdan karşılıklı like attıkları ve üstüne bir de DM’den konuştukları asker kız sayesinde bu tao tei’lerin kraliçesini öldürüp savaşı bitiriyorlar. Film böylece bitiyor.

Tabi Matt abi ve manitası ayrılıyor. Ama bravo. Film boyunca karşılıklı aşk yaşadılar ama gram yakınlaşma yoktu. Hiçbir sahneyi atlamadan direkt izleyebiliyorsun filmi.
Bunun üzerine minnettarlığını göstermek için bütün çinde bu satırlar yüksek sesle okundu:

Matt Damon yoktu
Düşman çoktu
Matt Damon geldi
Bu vatanı bize verdi

Film bence çok güzel filmdi. Ancak ne hikmetse ekşi sözlükte kimse beğenmemiş. Senaryosunda çok açık varmış, askerler niye power rangers gibi giyinmiş vs bir sürü sebep bulmuşlar. Ben şahsen filmi izlerken eğlendim. Eğlenmelik film istiyorsanız izleyebilirsiniz. Yok, ben film gurusuyum imdb puanı 9’tan aşağı film izlemiyorum diyorsanız izlemeyin.

Filmi daha önce izlediniz mi? İzlediyseniz beğendiniz mi? İzlemediyseniz izleyecek misiniz? Yorumlarda belirtirseniz sevindirik olurum.



EmoticonEmoticon

 

Hmm Arama

-->