-->

Telegram Kullanma Sebepleri 101

- Ocak 08, 2018


Selamunaleyküm. Bugün size mesajlaşma uygulamalarının kralı olarak tanımlayabileceğimiz Telegram’ı tanıtacağım. Beni bilen bilir sürekli insanlara whatsapp’ı bırakıp bunu kullanmaları gerektiğini tavsiye ederim. İkiside yurtdışı menşeili uygulama yani bu yerli bunu kullanın diye bir duygu sömürüsünden yana hangisini kullanmak daha mantıklı bunun üstünden bir karşılaştırma olacak.

Tanıtmaya başlamadan önce “Mark Zucherberg” nefretimizi yenilemeyi ve bundan sonra okumaya başlamayı unutmayalım lütfen. Çünkü tanıtırken bir yanda da Whatsapp ile karşılaştırma yapacağız. Whatsapp ne olaki? Diyenler için onu da tanıttığım yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Çağımız gereği diğer insanlarla olan iletişimimiz mobil bazlı arttı. Bu ne demek oluyor? Artık insanlarla olan iletişimimizi büyük çoğunlukla mobil cihazlarla yapıyoruz. Her gün sayısı artan mesajlaşmalarımız var. Bu mesajlaşmalarımızı yaparken ise bizim isteklerimiz bunun hızlı olması, dosya destekli olması ve güvenli olması.

Hız artık en dandik uygulamalarda bile sağlandığı için bunu es geçiyorum. Dosya desteği de önemli ama günlük hayatta maksimum fotoğraf alıp gönderiyoruz. Benim için çok önemli olmasa da buraya bir not düşeyim. Whatsapp fotoğraf alıp gönderirken kaliteyi düşürüyor oysa Telegram bu kalite düşürmeyi yapmıyor. Ayrıca Telegram’dan 1.5GB’a kadar bir çok farklı formatta dosya alıp gönderebiliyorsun. Whatsapp’da bu oranlar cidden çok düşük. Yanlış hatırlamıyorsam 100Mb idi.

Bu çağda güvenliği sağlamak ne kadar imkânsız olsa da bizim alabileceğimiz bazı önlemler var. Mesela Whatsapp kullanmamak. Bildiğimiz gibi Whatsapp Facebook tarafından satın alındı ve Mark Zucherberg hükümet ve diğer firmalara kullanıcı bilgisi satmayı oldukça seven bir kişi.Sattığını kendisi de söylüyor ve güya bu bilgiler anonim olarak yapılıyormuş. Ben güvenemiyorum. Bunu engellemek için en azından denemek için Telegram kullanmak daha güvenli. Konuşmalar karşılıklı olarak kriptolu ve sadece gönderen ve alan kişi bu kriptoyu açabiliyor. Ayrıca nedenini bilmiyorum ama bu konuda Ruslara Amerikalılardan daha çok güveniyorum.

Whatsapp ile Telegram’ı sadece bu konularda karşılaştırabiliyoruz çünkü Telegram artık bu olayları çok çok aşmış bir online chat uygulaması. Telegram’ın diğer avantajlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

·         Cloud Yapısı
Konuşmalarımız cloud server’larda saklandığı için farklı platformlarda telefonunuzdan bağımsız bir şekilde bu konuşmalara ulaşıp konuşmalarımızı sürdürebiliyoruz. Whatsapp ile bilgisayar üzerinden konuşmak için telefonumuzun internete bağlı olması gerekiyor.
·         GSM numaranızdan bağımsız
Telegram sizin GSM numaranızı sadece giriş yaparken güvenlik amaçlı istiyor. Bunun haricinde tanımadığınız biri ile internet üzerinden görüşme durumunda telegram kullanıcı adınızı vererek o kişi ile görüşebilirsiniz. Telefon numaranız gibi özel bir bilginizi vermeniz gerekmiyor. Takdir edersinizki bu daha güvenli. Özellikle tanımadığını kişilerden oluşan büyük bir grupsa.
·         Açık Kaynaklı
Aslında bu normal kullanıcıyı çok fazla etkilemiyor ama bu uygulamanın gelişmesini ve kullanıcı dostu olmasına büyük bir katkı sağlıyor.
·         Kendi Kendine Silinen Mesajlar
·         Grup kontenjanının fazla olması
·         Bot Desteği Olması
Peki nedir bu botlar? Eğer doğru bir biçimde kullanırsanız hayatınızı gerçekten kolaylaştıracak botlar var. Benim hoşuma giden bazı botları aşağıya sıralayacağım.
¨       @Storebot – yeni botlara buradan ulaşabilirsiniz
¨       @dropmailbot – sizin için tek kullanımlık mail adresleri oluşturan bir bot. Bunun sayesinde bi arkadaşa bakıp çıkacağım diyeceğiniz sitelere kendi bilgilerinizi vermeden üye olabilirsiniz.
¨       @pomodoro_timer_bot – size zaman aralığında göre uyarı veriyor
¨       @ımageuploadbot – ona gönderdiğiniz resmi size link olarak yolluyor. Bir nevi mobil imgur
¨       @ifttt – daha önce burada tanıttığım IFTTT’nin telegram botu. Bunun sayesinde farklı komutlar oluşturabiliyorsunuz. Örneğin “tweet :D” diye buraya mesaj attığınızda “:D” diye tweet atmasını sağlayabilirsiniz.
¨       @tastekidbot – söylediğiniz filmin benzerlerini size söylüyor
¨       @voicybot – gönderdiğiniz ses dosyasını yazıya döküyor. Eğer kaliteli bir ses dosyasıysa bu bot çok işe yarayabilir. Üniversite öğrencilerine duyurulur.
¨       @icon8bot – robot fotosok

¨       @gamee ve @gamebot – arkadaşlarınızla farklı oyunlar üzerinden yarışabilirsiniz




Android için indirme linki: https://goo.gl/g7zP1Z
İOS için indirme linki: https://goo.gl/6fZumE

2 yorum

avatar

Bu botları kullanmayı bilmiyordum, çok teşekkürler Talha Reis

avatar

Çok güzel olmuş ayrıca farklı botlardan haberdar ettiğin için de teşekkürler :)


EmoticonEmoticon

 

Hmm Arama

-->