-->

Kalem, Kağıt ve Klavye ile Ufuk Açmak

- Ekim 06, 2017

Selamünaleyküm.  Bugün farklı bir şey denemeye karar verdim. Hatta şuan deniyorum. Başarılı olduğuna karar verirsem devam edeceğim. Bulmaca gibi konuşmaya gerek olmadığından ve hatta zaten bulmaca olmadığından neyi denediğimi size söylüyorum. Başlıktan da anlayacağını gibi konumuz klavye kullanmaktansa kalem ve kâğıt kullanmak. İzniniz olursa girizgâhı bırakıp konuya geçmek istiyorum.

Biliyorsunuz internette klavye delikanlılığı diye sıkça kullanılan bir terim var (hatta bu terim üzerinden saçma bir dizi çekilmeye bile başlandı). Peki, bu terim nereden geliyor? Klavye nasıl bir delikanlılık getirebiliyor? Klavye başında olan delikanlılığın zararları neler? Klavye bildiğini gibi yazmayı oldukça kolaylaştıran (ne yazacağını düşünmek hala zor) bir nimet. Bizim gençlerimizde zaten kafataslarının içindeki organlarını kullanıp fazla düşünmediklerinden (yada böylesi daha kolay geldiğinden) önüne gelene delikanlılık yaptıklarını zannettiklerinden böyle bir terim gelmiş. Tabi bütün bunların konumuzla alakası çok bir alakası yok, azcık var ama ben yazdım.


Az önce de bahsettiğim gibi klavye insanın az düşünüp hızlı ve çok yazmasını sağlayan bir alet. Hatta F ve Q gibi çeşitleri de var ama bunların da konumuzla hiç mi hiç alakası yok. Neden böyle oldu konuya giremiyorum. Ama madem girdik size ufak bir ufuk açıcı bilgi vereyim. Q klavye daktilo kullanırken ortaya çıkan ve kullanıcının yavaş yazmasını sağlayan bir tuş dizilimi. Evet yavaş yazması için tasarlanmış çünkü hızlı yazıldığı takdirde daktilo tuşları bozuluyormuş. Q klavyenin aksine F klavye Türkçe’nin dil kurallarına kelimelerine bakılarak tasarlanmış ve Türkçe yazan bir insanın hızlı yazmasını sağlayan bir tuş dizilimi. Bu yüzden devlet dairelerinde F klavye kullanılması zorunlu. Peki, ben ne kullanıyorum? Klavyeye bakmadan 10 parmak Q klavye kullanabiliyorum. Garip olay.

Az önce tekrardan bahsettiğim gibi klavye bizim not tutmamızı kolaylaştıran, hızlandıran bir alet. Tabi bu hızlandırma olayı iyi gibi gelse de aslına o kadar da iyi bir şey değil. Neden mi? yapılan araştırmalara göre klavye ile tutulan notlarda (örneğin sınıfta hoca ders anlatıyor) kişinin dersi iyi anlayamadığı yazdığı notları birebir geçirdiği halde üstünde düşünmediği ve anlayamadığı ortaya çıkmış. Buna karşılık kalem ve kâğıt kullanan kişiler anlatılanın özetini yazdığı ve konuyu anladığı görülmüş. E şimdi diyeceksiniz ben derslerde hep kalem kâğıt kullandım hiç bir şey anlamadım. Klavye ile yazsaydın dersin ismini bile anlamayacakmışsın demek ki.



Kalem ve kâğıdın bir diğer avantajı ise yavaşlıktır. E amma saçmaladın şimdi yavaşlığın ne gibi bir avantajı olabilir diyebilirsiniz. Söyleyin korkmayın. Kalem ile not alırken yazdığımız kelimeyi ondan öncesini ve ondan sonrasını düşünürüz hatta biraz zekiysek ondan sonraki kelimeyi dahi planlarız bu bize daha anlamlı daha öz cümleler oluşturmamızda yardımcı olur. Yazdığımız şeyleri anlamlandırırız. Anlamlandırdığımız şeyleri de anlarız, öğreniriz. Belki de bu yüzden bize verilen ödevlerde özellikle yazmamızı zorunlu tutuyorlardır. Ama ben hala ortaokulda hocanın verdiği 10 sayfalık yazma ödevini anlamlandıramıyorum. O zamanda yazdığımı anlamamıştım şimdi de anlamıyorum. Elimi hissetmiyordum vicdansız. Mantık güzel ama uygulama yanlış.

Tamam, sadede gel diyecekseniz arkadaşlar, not tutarken yazı yazarken kalem ve kâğıt kullanın. Klavye kullanmak yazdığını şeyi anlamamanıza sebep olabilir. Neden? (burada sizin cevaplamanız gerekiyor)



Ek bir bilgi verecek olursak Cornell metodu diye bir metodu varmış. Baya eski bir metot. Ders çalışırken baya işinize yarayabilir. Sayfayı iki sütuna ayırıyoruz ama bir sütun diğerine göre daha geniş olacak. Geniş olan sütuna her şeyi yazıyoruz. Diğer sütuna ise sadece önemli olan şeyleri maddeler halinde yazıyoruz. Bir de en alta istersek özet çıkarabiliriz. Mantığı anladığınızı düşünüyorum. Zeki okuyucularsınız siz.


Aslında sizi kandırdım. Kalem ve kâğıt ile yazarken sıkıldım ve buraya geçtim. Üzerine bir sürü şey ekledim hatta bazılarını buraya yazmadım. Neden bilmiyorum ama kalem kullanarak yazmak sıkıcı ve daha uğraştırıcı. Tamam zaten bütün olay uğraştırıcı olmasında bu sayede daha mantıklı cümleler kurabiliyoruz ama böyle olunca da kafama göre komik cümleler kuramıyorum. Yani sonuç olarak bana uymayan bir şeyi size anlattım. Neyse olur öyle şeyler çok şey yapmamak lazım. El yazım da kötü zaten hoca hep kızıyordu.

kaynak: 

2 yorum

avatar

Anlamadım ben cornell metodu da mı kandırıktı

avatar

cornell methodu doğru onda sıkıntı yok :D


EmoticonEmoticon

 

Hmm Arama

-->