-->

Murphy Kanunu

- Eylül 22, 2017

Selamünaleyküm. Bugün size Murphy kanunları ile ilgili bilgiler vereceğim. Peki neden? Çünkü geçen gün otobüsün geç gelmesi üzerine aklıma bu kanun geldi, araştırdım ve sonucunu sizinle paylaşmak istedim. İlk önce bilenler bir parmak kaldırsın anlatsın ona göre ekleme yapacağım.

Murphy kanunu ters gidebilecek herşeyin ters gideceğini iddia eden özdeyişleri içeren bir tanım. Hatta en ünlüsü reçel sürülü ekmeğin halıya reçelin sürülü olan kısmı altta olacak şekilde düsmesi. Tabi bu tanım durup dururken ortaya çıkmamış. ABD’li (başımıza ne geldiyse bu Amerikalılar yüzünden geldi) mühendis Edward A. Murphy Jr. bu tanımın çıkmasında öncü olmuş. Nasıl olmuş isterseniz bir onu da anlatalım.



Ne olduğunu tam anlayamadığım bir projede sorun çıkmış. Projenin sahipleri bu sorunu kendi başlarına çözememişler. Artık kabloları mı ters taktılar naptılar bilmiyoruz. Gitmişler bizim mühendis Murphy’e bir soralım demişler. Soralım demişler ama hiç böyle bir cevap beklemiyorlarmış. Ne dese beğenirsiniz:  ters gidebilecek her şey, ters gidecektir.

Bundan sonra Murphy gerçek sorunu çözebilmiş mi yoksa az önce söylediği sözü bilmediğini saklamak için mi söylemiş bilmiyoruz. Tek bildiğimiz şey bu sözün bir akım oluşturması ve şimdiye kadar gelmesi. Geldi ki şuan bu yazıyı yazıyorum.

Bu sözü söyledikten sonra bazı yetkili abiler bunun üzerine araştırmalar yapmışlar. Saksıları çalıştırmışlar, beyin fırtınası yapmışlar ve bunu sistemleştirmişler. Maddeler eklemişler.

Yanlış gidebilecek her şey yanlış gider. Belki de zaten yanlıştır!


İyi  yapmışlar? Evet, aslında iyi yapmışlar. Böylece artık bir iş üzerinde çalışırken kötü şeyler olabileceğini de düşünüyoruz. Uzaya bir füze yollarken (haftaya bir yolluyorum) havada patlama riskini artık daha çok düşünüyoruz. Çünkü Murphy bunun aklımızdan çıkmamasını sağlıyor. O her lanet olası detayına bakıyoruz acaba hata yaptım mı diye. Buda bizim başarı ortalamamızı arttırıyor. Yani aslında Murphy bizi başarısız olmaya zorlamak yerine bizi başarılı olmaya zorlayan bir sistem.

Bunu ne kadar Murphy sayesinde popüler olsa da bunu daha önce başkaları da düşünmüş. Zamanının stoacı felsefecileri (mesela Marcus Aurelius) buna kötüyü tasarlamak (premeditatio malorum) adını vermiş. Daha kötü ne olabilir kİ? Demişler ve cevaplarına göre hazırlık almışlar.

Üstad hep batıdan konuştunuz diyorsanız alın size bizden bir örnek veriyorum. Tevekkül. Yüzünüzdeki gülümsemeyi görür gibi oluyorum. Tevekkül; bir sonuca ulaşmak için gerekli olan sebeplere başvurduktan sonra başarıyı Allahu Teala'dan beklemek ve Onun takdirine razı olmaktır. Daha basit bir tanım yapacak olursak: eşeğini sağlam kazığa bağla (olabilecek kötü şeylere hazırlan).

Bu Murphy yasalarını firmaların pazarlama departmanları da kullanıyor. Örneğin Note 7 patladığı zaman Samsung hemen cihazları toplatmıştı. Bunu tahmin etmeseler hemen harekete geçebilirler miydi bilmiyorum ama daha büyük felaketleri engelledikleri kesin.

Peki, neymiş bu Murphy kanunları derseniz işte size o kanunlar;
·        Ters gidebilecek her şey ters gider.
·        İşler kendi hallerine bırakıldıklarında kötüye gitme eğilimi gösterir.
·        Her şey yolunda gidiyorsa, açıkçası bir şeyi gözden kaçırmışsın demektir.
·        Gülümse, çünkü yarın daha kötü olacak.
·        Baskı altındayken işler daha da kötü gider.
·        Hiçbir şey göründüğü kadar kolay değildir.
·        Her şey düşündüğünüzden daha uzun zaman alır.
·        Eğer kendinizi iyi hissediyorsanız üzülmeyin, geçer.
·        "umarım bir tanıdıkla karşılaşmam" dediğiniz anda birden fazla tanıdıkla karşılaşacağınız garantidir

Kaynaklarım:

8 yorum

avatar

Çok güzel bir yazı olmuş. Sonunu da tevekküle bağlamaniz ayrı bir güzellik katmış. Ne demişler hayatta her şey olacağına varır. Ya da Alnımıza ne yazıldıysa öyle olur.

avatar

Teşekkürler :) dediğiniz gibi biz elimizden geleni yapacağız sonu yine olacağına varır

avatar

Çok keyifli bir yazı olmuş , elinize sağlık . Son madde harika :)
"umarım bir tanıdıkla karşılaşmam" dediğiniz anda birden fazla tanıdıkla karşılaşacağınız garantidir .
Bu kısmı çok beğendim :)

avatar

Öncelikle yorumunuz için teşekkürler :) yazılarıma ufak ufak bizden bizden birşeyler katmaya çalışıyorum böylece daha çok benimseyebiliyoruz konuyu

avatar

Gündemden uzaklaşıp bir kaç yararlı bilgi öğrenmek iyi geldi 👊

avatar

Daha fazlası için bloğumu takip edin :)

avatar

Yağmur yağma ihtimali %5 iken bile şemsiye taşırım ben. Bugün şemsiyeyi evde unuttuğum nadir günlerdendi. Ama ne oldu. Adımımı sokağa atar atmaz yağmurla burun buruna geldim.
Bizim atalarımız da istenmeyen ot burnunda biter ile bu kanunu çok güzel özetlemişler.

avatar

aynı şey birçok kez benimde başıma geldi. genellikle çantamda o küçük katlanabilir şemşiyelerden taşırım ama ne zaman çantadan çıkarıp yerine geri koymayı unutsam o gün yağmur yağar. atalarımız çok şey söylemiş çok da doğru şeyler söylemiş keşke biz de onlar kadar doğru konuşabilsek


EmoticonEmoticon

 

Hmm Arama

-->